Hyppää sisältöön

Yritysten yhden ilmoituskerran periaatteen edistämiseksi on tehty ratkaisuehdotukset

Yrityksen digitalous -hankkeen ohjausryhmässä on hyväksytty vastuutahot tehtyjen ratkaisujen jatkokehitykseen ja ylläpitoon hankkeen päättymisen jälkeen. Tehtävät ovat uusia, jonka vuoksi virastojen tehtäviin tarvitaan lakimuutoksia ennen kuin ne voivat siirtyä virastojen vastuulle. Tulevat vastuutahot huolehtivat siitä, että kehitystyötä tehdään jatkossakin yksityisten ja julkisten toimijoiden yhteistyönä.

Ratkaisuehdotus keskitetystä tiedonvälityksestä edistää yritysten kertaalleen ilmoittaman taloustiedon siirtämistä eri viranomaisille yrityksen raportointivelvoitteiden mukaisesti sekä myöhemmin muille tiedonhyödyntäjille. Toteutuessaan ratkaisu keventää yritysten raportointitaakkaa, kun samaa taloustietoa ei tarvitse ilmoittaa usealle eri viranomaiselle eri kanavia pitkin.

Toinen merkittävä päätös taksonomiapohjaisen raportoinnin käyttöönotosta edistää tiedon yhteiskäyttöisyyttä ja tiedonvälitystä, kun raportoitu tieto on luokiteltu tietotarpeen mukaisesti. Taksonomiapohjainen raportointi tarkoittaa raportoitavien tietojen välittämistä tietyn luokittelun ja tietotarpeen mukaan. Kullakin viranomaisella on oma taksonomiansa.

Ratkaisujen jatkokehitys

Yrityksen digitalous -hankkeen ohjausryhmä on hyväksynyt, että tiedon jakamisen ja raportoinnin kehitystyöryhmän ohjaamisesta vastaisi jatkossa Verohallinto. Tiedon jakamisen ja raportoinnin kehitystyöryhmä on osa yrityksen digitalouden ekosysteemiä*. Myös keskitetyn tiedonvälityksen kehittämisestä ja ylläpidosta vastaisi Verohallinto. Ohjausryhmän hyväksynnän mukaan Tilastokeskus puolestaan vastaisi kokonaistaksonomian hallinnasta osana laajempaa tavoitettaan kehittää ja ylläpitää valtionhallinnon taksonomiaa. Uusien tehtävien hoitaminen edellyttää myös lisärahoitusta, joka tulee vahvistaa valtion talousarviossa.

– Verohallinto on suurimpana tiedonhyödyntäjänä luonnollinen valinta keskitetyn tiedonvälityksen ratkaisun kehittämiseen sekä laajemman kokonaisuuden ohjaamiseen. Verohallinnolla on myös kokemusta laajojen hankkeiden, kuten Tulorekisteri-hankkeen läpiviennistä, toteaa Tiedon jakaminen ja raportointi -tiimin vetäjä Satu Tuori Yrityksen digitalous -hankkeesta.

– Tilastokeskuksella on laaja osaaminen ja pitkä kokemus erilaisten tietomallien ja taksonomioiden hallinnasta ja kehittämisestä yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Myös luokitusten ja käsitteiden hallinta on jo osa Tilastokeskuksen ydintehtävää. Tämä asiantuntemus on hyvä saada jaetuksi yhtenäisinä ja yhteisinä ratkaisuina tietoekosysteemin käyttöön, kuvaa Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Mika Lassander.

Kuva havainnollistaa ohjattavia ja kehitettäviä kokonaisuuksia.

 

Verohallinnon vastuulle kaavailluissa taksonomiaryhmissä kerätään tiedon hyödyntäjien tietotarpeet ja välitetään Tilastokeskukselle liitettäväksi kokonaistaksonomiaan. Yhteiskehittämistä on tehty hankkeessa laajasti ja sitä jatketaan myös tulevassa kehitystyössä.

– Yrityksen digitalous -hankkeen toteuttaminen yhteiskehittämishankkeena on edistänyt yksityisen ja julkisen sektorin välistä yhteistyötä, purkanut tehokkaasti muureja ja siiloja virastojen välillä ja mahdollistanut käytettävissä olevien resurssien tehokkaan hyödyntämisen. On hienoa, että yritysten raportoinnin helpottamisen eteen tehdään töitä tiiviisti yhteistyössä, iloitsevat Satu ja Mika.

* Ekosysteemillä tarkoitetaan jatkuvasti kehittyvää ja avointa toiminnallista kokonaisuutta, jossa yhteisöt, ihmiset, palvelut ja teknologiat kytkeytyvät asiakastarpeen kautta yhteen jakaen keskenään dataa, osaamista ja palveluita sekä hyödyntäen kaikkia ekosysteemiin kuuluvia toimijoita. Digitaaliset ekosysteemit yhdistävät informaatioteknologian avulla julkishallinnon, yritykset, kolmannen sektorin, tuotteet ja palvelut.

, Päivitetty 9.10.2024 klo 13:56