Yrityksen digitalous -hanke ehdottaa keskitettyä tiedonvälitystä yritysten raportoinnin helpottamiseksi. Taloustiedon yhdenmukaiseen siirtämiseen tarvittavasta rakenteesta on tehty periaatepäätös, jonka mukaan talousraportoinnissa edistetään XBRL GL -standardin käyttöönottoa. Ratkaisut toisivat noin 433 miljoonan euron säästöt yhteiskunnalle.
Tällä hetkellä yritykset joutuvat raportoimaan samoja tietoja eri viranomaisille, eri muodoissa ja eri ilmoituskanaviin. Tähän yritysten raportointitaakkaan on haettu ratkaisuja Yrityksen digitalous -hankkeessa. Yhden ilmoituskerran periaate on ollut hankkeen kehitystä ohjaavana tavoitteena; samaa tietoa ei kysytä kahteen kertaa asiakkaalta eri viranomaistarpeisiin.
Keskitetty tiedonvälitys tuo hyötyjä koko yhteiskunnalle
Ratkaisuina kertaalleen ilmoitetun taloustiedon jakamiseen ja raportointiin on hankkeessa tehty päätökset keskitetystä tiedonvälityksestä sekä taksonomiapohjaisesta raportoinnista. Keskitetyssä tiedonvälityksessä taloustiedot välitetään automatisoidusti tietoja tarvitseville viranomaisille ja muille niitä hyödyntäville tahoille standardissa muodossa taloushallinnon järjestelmistä tai operaattoreilta.
Taksonomiapohjainen raportointi tarkoittaa raportoitavien tietojen välittämistä tietyn luokittelun ja tietotarpeen mukaan. Kullakin viranomaisella on omat tietotarpeensa, jolla viranomainen hoitaa lakisääteiset tehtävänsä. Ratkaisuilla ei ole vaikutusta yritysten väliseen tiedonvälitykseen.
– Standardi ja tietosisällöltään vakioitu taloustieto, kuten kirjanpidon tiedot, tilinpäätös, eKuitit ja verkkolaskut, ja niiden automatisoitu tiedonvälitys kunkin tiedonhyödyntäjän tarpeiden mukaan tuo merkittäviä hyötyjä. Yritysten hallinnollinen taakka pienenee, tiedon laatu paranee ja päätösten tueksi mahdollistuvat tehokkaammat analyysit, kuvaa Tiedon jakaminen ja raportointi -tiimin vetäjä Satu Tuori Yrityksen digitalous -hankkeesta.
– Koko yhteiskunta hyötyy mm. verovajeen pienentymisen sekä kattavamman tilastoinnin myötä. Kehitettävä ratkaisu mahdollistaa tulevaisuudessa siintäviä muuttuvia raportointivaateita , kuten arvonlisäverotuksen transaktiokohtainen raportointi ViDA-direktiivin (VAT in the Digital Age) kautta, Satu jatkaa.
Hankkeessa tehdyssä kustannushyötylaskelmassa on arvioitu, että valitut ratkaisut hyödyttäisivät koko yhteiskuntaa noin 430 miljoonaa euroa vuodessa.
Keskitetty tiedonvälitys toimii, kun taloustieto on standardia ja tietosisällöt vakiomuotoisia
Kun yrityksellä tai sen käyttämällä tilitoimistolla on käytössään taloushallinnon ohjelmisto tai toiminnanohjausjärjestelmä, joka kykenee vastaanottamaan ja lähettämään verkkolaskuja sekä tuottamaan rakenteista kirjanpitoaineistoa, voidaan tiedot välittää automatisoidusti keskitetyn tiedonvälityksen kautta viranomaisille. Hankkeessa tehdyssä kokeilussa onnistuttiin tuottamaan standardit rajapinnat eri tiedonsiirron käyttötapauksiin.
Ratkaisussa panostetaan turvalliseen tiedonvälitykseen. Tiedon hyödyntäjille välitetään vain se tieto, johon näillä on lain nojalla oikeus sekä tahoille, joille tiedon omistaja sen luvittaa.
Kehitystyössä huomioidaan pienten yritysten näkökulma ja mahdollisuudet ottaa automaatiota käyttöön.
Talousraportoinnissa käytettävästä standardista on tehty periaatepäätös hankkeessa
Hankkeessa on hyväksytty periaatepäätös edistää XBRL GL -standardin käyttöä talousraportoinnissa. Tällä hetkellä Suomessa ei ole standardia talousaineiston esittämiseen. Standardin puute aiheuttaa haasteita ja ylimääräistä työtä. Esimerkiksi taloushallinnon ohjelmiston vaihtaminen on työlästä ja taloustiedon hyödyntäminen oman ohjelmiston ulkopuolella on hankalaa.
Hankkeen kokeilussa tuotettiin XBRL GL -pääkirjatasoista tietoa taloushallinnon järjestelmästä yhdessä viranomaisten ja tilintarkastusalan kanssa.
Tavoitteena on, että XBRL GL yleistyisi standardiksi. Hankkeessa selvitetään syksyn aikana, mitä toimenpiteitä tarvitaan, jotta standardin käyttöönotto edistyy.
– Kokeilun tulokset olivat erittäin lupaavat: Sekä viranomaiset että tilintarkastusala hyötyisivät merkittävästi siitä, että kirjanpitoaineistoa voisi ottaa vastaan suoraan rakenteisena ilman konvertointia. Myös tiedon laatu paranee huomattavasti, Satu toteaa.