Hyppää sisältöön

Kansainvälinen liiketoimintaympäristö kehittyy, Suomella on vielä kirittävää

Yrityksen digitalous -hanke selvitti verrokkimaissa toteutettuja lupaan perustuvia tiedon jakamisen ratkaisuja. Vertailu toi esiin lupien hallinnan ja tiedonvälityksen erilaisia toteutusvaihtoehtoja.

Selvitimme, millaisia ratkaisuja viranomaiset ovat Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Portugalissa ja Virossa käyttäneet sellaisten tietojen välitykseen, joiden jakamiseksi kolmannelle osapuolelle tarvitaan yrityksen lupa, esimerkiksi verotustietojen. Tietojen jakaminen tapahtuisi sähköisen rajapinnan kautta.

Tavoitteena on helpottaa sellaisten tietojen toimittamista, joita yritykset joutuvat käsittelemään osana liiketoimintaansa esim. rahoitushakemuksia, hankintoja ja yhteistyösopimuksia tehdessään sekä erilaisia viranomaisvelvoitteita suorittaessaan, kuten Know your customer.

Verrokkimaissa on Suomen tavoin käyty keskustelua luvan muodosta ja siitä, voidaanko jakaa sekä henkilön että yrityksen tietoja. Yleisintä on, että viranomaiset jakavat rajapintaa pitkin luonnollisen henkilön tietoja tämän antaman luvan perusteella. Ruotsin verohallinto jakaa kuitenkin rajapintojen kautta myös yritystietoja.

– Viranomaiset jakavat useimmiten kirjanpitoon liittyviä ja lainahakemusten tueksi tarvittavia verotustietoja. Portugali ja Norja ovat rakentaneet ratkaisun, jossa tietoja jaetaan yksittäisinä tietoina eli tietoelementteinä henkilöiden yksityisyyden suojan turvaamiseksi. Myös Suomessa kannattaisi asettaa tavoitteeksi yritysten tiedon jakaminen tietoelementteinä, jotta tekninen ratkaisu olisi yhteensopiva sen ratkaisun kanssa, jota suunnitellaan luonnollisten henkilöiden tietojen jakamiseen, digitaalisen kehittämisen asiantuntija Minna Rotko linjaa.

Ratkaisumalleja tiedonvälitykseen annettavien lupien hallintaan ja tiedon jakamiseen

Yrityksen tai henkilön lupaan perustuvan tiedon jakamisen ratkaisut verrokkimaissa voidaan jaotella nelikenttämallin mukaisesti:

Lupien hallinta ja tiedon jakaminen ratkaisuvaihtoehtoja Tiedon jakaminen hajautetusti Tiedon jakaminen keskitetysti
Lupien hallinta hajautetusti 1. Hajautettu lupien hallinta ja tiedon jakaminen

(Tämä malli on käytössä Ruotsissa ja Tanskassa)

2. Hajautettu lupien hallinta ja keskitetty tiedon jakaminen

(Tämä malli ei ollut käytössä verrokkimaissa)

Lupien hallinta keskitetysti 3. Keskitetty lupien hallinta ja hajautettu tiedon jakaminen

(Tämä malli on käytössä Norjassa)

4. Keskitetty lupien hallinta ja tiedon jakaminen

(Tämä malli on käytössä Portugalissa ja Virossa)

Kun lupien hallinta toteutetaan keskitetysti, luvan antaminen, tallentaminen ja hallinta toteutetaan yhdessä paikassa. Hajautetussa ratkaisussa tiedon vastaanottaja tallentaa luvat omiin järjestelmiinsä, eikä luvan antajalla ole mahdollisuutta hallita niitä.

– Jos Suomessa lähdetään kehittämään hajautettua ratkaisua, siihen olisi hyvä suunnitella, miten luvan antajat saisivat näkymän antamiinsa lupiin, Rotko pohtii.

Keskitetyllä tiedonvälityksellä tarkoitetaan puolestaan ratkaisua, jossa tiedot jaetaan keskitetyn palvelimen tai rajapinnan kautta. Tällöin kaikki tiedonsiirto toteutetaan yhden sellaisen keskitetyn pisteen kautta, joka hallitsee ja koordinoi tiedon jakamista. Hajautetussa tiedon jakamisessa tiedot jaetaan suoraan osapuolten välillä kahdenvälisillä rajapinnoilla.

– Portugalissa ja Virossa sekä luvan antaminen että tiedon jakaminen on toteutettu keskitetyllä ratkaisulla. Ratkaisun vahvuuksina on pidetty ainoastaan yhden teknisen ratkaisun käyttämistä ja helpompaa hallinnoitavuutta. Huomionarvoista on, että Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa selvitetään parhaillaan mahdollisuutta siirtyä hajautetusta ratkaisusta keskitetyn ratkaisun käyttöön sekä lupien hallinnassa että tiedon jakamisessa, kertoo Rotko selvityksestä.

–  Kansainvälinen vertailu herätti ajatuksia siitä, että Suomessa voisimme tarjota ratkaisua, jossa lupien hallinta voisi olla tarjolla hajautettuna sekä keskitettynä. Tiedonvälitys puolestaan tapahtuisi keskitetysti. Suomessa tehtyjen asiakasymmärrysselvitystenkin mukaan nämä toisivat arvoa käyttäjilleen,  Rotko kertoo.

Yrityksen tai henkilön antama lupa tiedon jakamiseen voi olla tilanteesta riippuen joko valtuutus tai suostumus.

, Päivitetty 12.9.2024 klo 14:30