Verkossa tapahtuvan sähköisen asioinnin ja liiketoiminnan ydin on luottamus: osapuolten on voitava luottaa toistensa digitaalisiin identiteetteihin ja dokumentteihin. Tämä luottamus rakentuu yhdenmukaisista sähköisen tunnistamisen käytännöistä, jotka ovat erityisen tärkeitä kansainvälisissä tilanteissa.
Sähköisestä tunnistautumisesta ja luottamuspalveluista säädetään uudistetussa eIDAS-asetuksessa, joka tuli voimaan huhtikuussa 2024. Asetuksessa säädetään myös palvelujen vaatimuksista ja toimijoiden velvollisuuksista. Tavoitteena on käyttäjäystävällinen ja turvallinen digitaalisen identiteetin lompakko sekä luonnollisille että oikeushenkilöille. Valtiovarainministeriön asettama kansallinen täytäntöönpanohanke edistää ensisijaisesti luonnollisen henkilön lompakkoa.
Yritysten digitaalisen identiteetin lompakot tulevat avaamaan ovia uusiin kumppanuuksiin ja nopeuttamaan dokumenttien turvallista jakamista.
Yritysten digitaalisen identiteetin lompakot mahdollistavat uutta liiketoimintaa ja nykyisen liiketoiminnan prosessien sujuvoittamista niin yrityksissä kuin viranomaisillakin.
Meillä Yrityksen digitalous -hankkeessa fokus on ollut siinä, miten myös yritykset voisivat hyödyntää digitaalista identiteettiä ja lompakkosovelluksia. Työmme hankkeessa – yhteistyössä muiden yritysten lompakkoasiointia edistävien tahojen kanssa – on vahvistanut Suomen edelläkävijyyttä ja täydentänyt myös kansallisen täytäntöönpanohankkeen työtä.
Yritysten lompakkoasiointi oikeushenkilöiden lompakoiden edistämisenä on noussut aiempaa selvemmin myös Euroopan unionin agendalle, kuten Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin toimeksiantokirjeestä Henna Virkkuselle käy ilmi:
yritysten tulee voida käyttää lompakkosovelluksia täysimääräisesti nopeuttaakseen ja yksinkertaistaakseen toimintojaan sekä vähentääkseen hallinnollisia kustannuksiaan.
EU-komissio myös jatkaa rahoitusta konkreettisille lompakkopiloteille. Yritysten käyttötapauksia tarkastellaan meneillään olevassa EWC-konsortiossa (EUDI Wallet Consortium), jossa Suomi toimii aktiivisesti YD-työn pohjalta. Suomalaiset virastot ja yritykset ovat mukana myös uuden, noin 200 toimijan, WE BUILD-lompakkopilotin (Wallet Ecosystem for Business and payments Use cases on Identification, Legal representation and Data sharing) rahoitushakemuksessa. WE BUILDin tavoitteena on laajentaa yritysten käyttötapauksia ja saattaa ne tuotantovalmiiksi.
Yritysten lompakkoasiointi on tänä syksynä ottanut selviä askeleita eteenpäin, sillä perusedellytykset yrityksen digitalliselle identiteetille on luotu.
Oikeushenkilön digitaalinen identiteetti on sisällytetty komission 4.12.2024 julkaisemiin eIDAS2 -asetuksen täytäntöönpanosäädöksiin. Kansallisessa täytäntöönpanohankkeessa Patentti- ja rekisterihallitukselle on osoitettu yrityksen digitaalisen identiteetin eli ns. LPIDin (legal person identification data) myöntäminen ja sen liikkeellelaskun toteuttaminen.
Nyt tarvitaan sekä yksityisen että julkisen sektorin liikkeellelähtöä: yrityksiä tarjoamaan lompakoita ja virastoja etunojassa tarjoamaan vahvistettuja tietoja lompakoilla jaettavina ns. attribuuttitodistuksina.
Tarvitsemme edelleen yksityisten ja julkisten toimijoiden yhteistyötä!
Näin saamme lompakot toimimaan ja aidosti sujuvoittamaan sähköistä asiointia niin kansalaisten elämäntapahtumissa kuin yritysten liiketoimintatapahtumissa.
Suomi on toiminut rohkeasti yritysten lompakkoasioinnin edistämisessä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Haluammehan yhä pysyä kehityksen kärkijoukoissa?
KIRJOITTAJAT:
Piia Hanhirova, Verohallinto, on toiminut Yrityksen digitalous –hankkeen tiiminvetäjänä tiimissä, jossa on edistetty yrityksen digitaalisia lompakoita
Essi Kaukonen, Verohallinto, on toiminut Yrityksen digitalous –hankkeen tiiminvetäjänä tiimissä, jossa on edistetty yrityksen digitaalisia lompakoita