Verkkolaskufoorumin syysseminaari – käytännön vinkkejä, kansainvälistä näkökulmaa ja visioita

Vuosittain järjestettävä verkkolaskutukseen ja myös laajemmin sähköisiin liiketoimintatositteisiin liittyvä Verkkolaskufoorumin syysseminaari pidettiin tänä vuonna Tieken järjestämänä 8.11. Helsingin Ruoholahdessa. Paikalla oli n. 50 henkilöä nauttimassa mukavasta ilmapiiristä, verkostoitumassa tai muuten vaan tervehtimässä verkkolaskututtuja. Etäyhteyden päästä osallistujia oli n. 300, joten verkkolasku kiinnostaa ja digitalisaatio voi hyvin.

Päivään sisältyi laaja kattaus erilaisia näkökulmia ja aiheita. Oma kädenjälkeni näkyi ensimmäisissä puheenvuoroissa, joissa esiteltiin Verkkolaskufoorumin verkkolaskuvision ensimmäisiä ajatuksia sekä 2023 keväällä esiteltyä analyysiä verkkolaskutuksen tilanteesta Suomessa. Verkkolaskuvisiosta voit lukea lisää Tieken sivuilta.

Seminaarissa oli myös kattava otanta kansainvälistä näkökulmaa, jota meille toivat Thomas Voksö Norjasta sekä meidän kansalliset multitalenttimme Martti From Pagerolta sekä Peppol-viranomaista edustava johtava asiantuntija Hannu Kivinen Valtiokonttorista. Näistä puheenvuoroista jäi mieleen, että meillä Suomessa on sähköinen laskutus hyvässä tilanteessa, mutta meidän ei kannata jäädä lepäilemään laakereilla, koska kansainvälisesti verkkolasku on kovassa nousussa ja meidän vaikutusvaltaamme täytyy pystyä käyttämään Suomen eduksi.

Politiikan ja visioiden ohella seminaarissa puhuttiin paljon käytännön asioista. Kuulimme Taika Groupin Tero Sainomaalta  mielenkiintoisen esityksen siitä, kuinka verkkolaskujen käsittely on automatisoitu isossa monikansallisessa yhtiössä. Samuli Sorsa Posti Messagingilta kertoi, mitä kuuluu maailman parhaalle verkkolaskuosoitteistolle. Mika Lassander Yrityksen digitalous -hankkeesta avasi omassa puheenvuorossaan, miten laskujen sisällön parantamisella voitaisiin parantaa sekä julkisen hallinnon prosesseja, mutta samalla myös yritysten omia prosessejaan.

Tieken omassa puheenvuorossa toiminnanjohtaja Hanna Niemi-Hugaerts kertoi datavastuullisuudesta tulevaisuuden taloushallinnossa. Data on hyvä orja, mutta huono isäntä, tarkoittaen sitä, että datalla on mahdollista luoda uusia palveluita ja uutta liiketoimintaa moninkertaisesti nykyiseen nähden, mutta datan käytön tulee olla myös säänneltyä ja turvallista. Päivän päätti ReceiptHeron Markus Kyllösen esitys eKuitin mahdollisuuksista sekä ostajan että myyjän osalta ja eKuitin lähes mittaamattoman suuresta potentiaalista sen hyödyntäjille.

Seminaari oli tiivis, asiapitoinen ja erittäin hyvin järjestetty. Tästä suuri kiitos Tiekelle ja Timo Simellille!

Ilahduttavaa oli havaita, että verkkolaskusta ei enää puhuta vain kirjanpidon tositteena tai muutaman euron säästönä, prosessihyötynä, vaan enemmän datakapselina, joka sisältää nykypäivän mustaa kultaa, dataa, jota voidaan käyttää monipuolisesti liiketoiminnan kehittämiseen.

Kirjoittaja
Tomi Rusi

Tomi Rusi on taloushallinnon asiantuntija ja menojen käsittelyn prosessin asiantuntija. Yrityksen digitalous -hankkeessa Tomi edistää erityisesti verkkolaskutusta.