Yrityksen digitalous -hankkeessa tehtiin Deloitten kanssa selvitys yritysten välisten (B2B) eKuittien ja rakenteisten kuittien määrästä. Selvityksen mukaan B2B kuittien kokonaismäärä on noin 100 miljoonaa kuittia vuodessa. Tarkan tilastoinnin tekeminen on hankalaa, koska osa yritysten ostokuiteista maksetaan työntekijän omalla kortilla ja näin kaikilta osapuolilta ei ole saatavilla tilastotietoja. Tilastointia onkin tarve jatkossa kehittää ja saada eri toimijoiden tilastoja kootuksi tarkemmalla tasolla.
Selvityksen merkittävä anti on, mitkä myyjien toimialat korostuvat B2B kuittien osalta. Seuraavat toimialat vastaavat yli 60 % B2B kuittien määrästä:
- Polttoaineostot (27 %)
- Taksimatkat (17 %)
- Hotelli ja majoitus (4,6 %)
- Ravintolat (15 %)
Arvion mukaan vuoden 2023 lopussa rakenteisia kuitteja oli noin 18 % kaikista B2B kuiteista, kun edellisenä vuonna luku oli yli 20 %. Mutta kun esimerkiksi kävimme valtion ostopaikkoja läpi, nousi eKuitten määrä yli 27 % maksukorttiostoista. Valtiolla suuri osa kuiteista koostuu matkustuksen lisäksi erityisesti polttoaineostoista.
Kaiken kaikkiaan rakenteisen eKuitin prosenttiluvut ovat hyviä, kun ottaa huomioon, että hankkeen alussa eKuitteja ei juurikaan välitetty. Voidaankin olettaa ja toivoa, että eKuittien määrä kasvaa vuoden 2024 aikana. Varsinkin QR-koodin käyttöönottaminen kassajärjestelmissä edesauttaa eKuittien saatavuutta.
eKuitin tiekartta vuoteen 2030 asti laadittiin yhdessä sidosryhmien kanssa. Tiekarttaan on kuvattu yhteisesti etenemisen polku ja toimenpiteet, joilla eKuitin edistämisen tavoitteisiin päästään. Tiekartan tavoitteen mukaan vuoden 2024 lopussa rakenteisten kuittien määrän Suomessa tulisi olla vähintään 30 %.
Kannustan kaikkia ottamaan eKuitin käyttöön ja näin saamaan kuittidata hyötykäyttöön, koska eKuitista hyötyvät kaikki.
Lue lisää eKuitista: